Długi weekend!!! Wreszcie, nareszcie. Długi weekend i po długim weekendzie. Czas wykorzystałyśmy maksymalnie. Dziś podzielimy się jednym z naszych patentów na popołudnie i pyszny deser.
Zachęcam do przeczytania posta 🙂
Przygotujcie:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 szklanki mleka,
- krem w 5 minut,
- dżem,
- plastyczną masę cukrową,
- łyżkę drewnianą,
- miskę,
- foremki.
Zabieramy się do pracy. Najpierw przygotujemy masę na muffiny.
Mąkę, jajka, cukier, oliwę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wsypujemy/wlewamy do miski i mieszamy żeby otrzymać masę o jednolitej konsystencji.
Masę nakładamy do foremek. Jedna łyżka masy, łyżeczka dżemu i znowu łyżka masy. Muffiny będą nadziane. Babeczki wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie robimy krem z torebki, czyli bklendujemy mleko i proszek.
Krem gotowy. Bierzemy się za miłosne ozdoby. Cukrową masę rozwałkowujemy i… wycinamy serduszka do dekoracji.
Po wyjęciu muffinek z piekarnika niestety trzeba odczekać żeby wystygły. Trwało to mniej więcej 15 minut. Po tym czasie zaczęłyśmy ozdabiać ciasteczka.
SMACZNEGO 🙂
Podczas naszych małych wypieków poznałyśmy zawód cukiernika od kuchni. Poza przepysznym rezultatem bawiłyśmy się świetnie, spędzany wspólnie czas jest na miarę złota.
Spróbujcie przygotować taki podwieczorek ze swoimi pociechami.
A jak Wy spędziliście długi weekend?
↓ aby być na bieżąco ↓
A może coś dla Mam...? 🙂
