GUACAMOLE

Kochani, dawno nie pisałam. Mam nadzieję, że się to zmieni i regularnie będę zamieszczać posty. Przepraszam za tę ciszę.

Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować meksykański dzień. Wspólnie przyrządzimy guacamole, które bogate jest w witaminy oraz zaspokoi kubki smakowe zarówno dorosłych jak i dzieci.

Przygotujcie:
– awokado,
– pół cytryny,
– pół czerwonej cebuli,
– pół łyżeczki kminu rzymskiego,
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
– ząbek czosnku,
– szczyptę soli i pieprzu,
– pomidora,
– widelec,
– miseczkę,
– praskę do czosnku,
– nóż,
– deskę do krojenia.

Zabieramy się za robienie sosu. I tu liczę na pomoc najmłodszych.

Produkty mamy, to zaczynamy od pokrojenia awokado.

Do awokado wciskamy sok z cytryny.

Wyciskamy ząbek czosnku.

Siekamy cebulę.

Drobno kroimy pomidora.

 

Doprawiamy i miażdżymy całość widelcem.

Gotowe!

Teraz w ruch idą nachosy, torlille, pieczywo itp.

W tym momencie, przy wspólnym posiłku, możecie z dziećmi porozmawiać o Meksyku, panujących tam zwyczajach, obyczajach oraz ich kuchni – czego namiastkę próbujecie.


Zapraszam do KOMENTOWANIA
POLUB uczacinaczej.pl na FB
↓ aby być na bieżąco ↓

A może coś dla Mam...? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *