Kochani, dawno nie pisałam. Mam nadzieję, że się to zmieni i regularnie będę zamieszczać posty. Przepraszam za tę ciszę.
Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować meksykański dzień. Wspólnie przyrządzimy guacamole, które bogate jest w witaminy oraz zaspokoi kubki smakowe zarówno dorosłych jak i dzieci.
Przygotujcie:
– awokado,
– pół cytryny,
– pół czerwonej cebuli,
– pół łyżeczki kminu rzymskiego,
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
– ząbek czosnku,
– szczyptę soli i pieprzu,
– pomidora,
– widelec,
– miseczkę,
– praskę do czosnku,
– nóż,
– deskę do krojenia.
Zabieramy się za robienie sosu. I tu liczę na pomoc najmłodszych.
Produkty mamy, to zaczynamy od pokrojenia awokado.
Do awokado wciskamy sok z cytryny.
Wyciskamy ząbek czosnku.
Siekamy cebulę.
Drobno kroimy pomidora.
Doprawiamy i miażdżymy całość widelcem.
Gotowe!
Teraz w ruch idą nachosy, torlille, pieczywo itp.
W tym momencie, przy wspólnym posiłku, możecie z dziećmi porozmawiać o Meksyku, panujących tam zwyczajach, obyczajach oraz ich kuchni – czego namiastkę próbujecie.
↓ aby być na bieżąco ↓
A może coś dla Mam...? 🙂
