Ciasteczka zbożowe? Bardzo proszę :)

Dzisiaj kolejny post z cyklu: odżywiamy się zdrowo! Zdradzę Wam prosty przepis na ciasteczka zbożowe, które z czystym sumieniem mogę napisać, że dostarczają energii na 4h. Ja nimi zastępuję klasyczne śniadanie, ale mogą się sprawdzić jako podwieczorek czy inny posiłek, w którym nie zabraknie witamin.

Przygotujcie:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki (dowolnej, najmniej sprawdza się kukurydziana, ale z powodzeniem można mieszać gatunki mąk),
  • 2 szklanki płatków owsianych (tu również można mieszać, najczęściej dodaję szklankę płatków owsianych i jęczmiennych),
  • ziarna (Wasze ulubione),
  • zamiast cukru proponuję rodzynki i żurawinę oraz sezam,
  • roztopione masło (100 g) lub mleko (pół szklanki),
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • blachę,
  • papier do pieczenia,
  • miskę,
  • drewnianą łyżkę.

Do miski wsypujemy mąkę.

IMG_20170124_153154947

Wsypujemy płatki i sodę oczyszczoną.

IMG_20170124_163816299

Dodajemy jajka.

IMG_20170124_163919541

Dodajemy ziarna.

IMG_20170124_153252744

Wlewamy mleko lub tłuszcz.

IMG_20170124_164128991

Wszystko mieszamy.

IMG_20170124_164420120

Z lepkiej masy formujemy kulki i układamy na blasze, wcześniej wyłożonej papierem.

IMG_20170124_165534991

180 stopni przez dwadzieścia minut utrzymujemy w piekarniku, podczas pieczenia ciasteczek i dotowe.

IMG_20170124_180850544

Smacznego!


Zapraszam do KOMENTOWANIA
POLUB uczacinaczej.pl na FB
↓ aby być na bieżąco ↓

A może coś dla Mam...? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *