Do tej pory zimowy temat wyczerpywało Boże Narodzenie. Dzisiaj chce Wam pokazać jak można fajnie spędzić popołudnie w domowym zaciszu przygotowując śnieżne kule. Łakocie są ulubionym daniem w menu dziecka. Zaskoczmy maluchy pomysłem na naprawdę pyszne lizako-ciasteczka. Najważniejszym atutem dzisiejszej propozycji jest własnoręczne wykonanie dania. Świetnie nadaje się ono na dziecięce przyjęcie czy miły wieczór w rodzinnym gronie.
No to zaczynamy 🙂
Przygotujcie:
- paczkę biszkoptów (200 g)
- mascarpone (opakowanie ok 250 g)
- czekoladę (50 g)
- wiórki kokosowe (do posypania)
Przepis na 20 śnieżnych kul.
Biszkopty połammy na drobne kawałeczki.
Nam wyszły tak:
Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy mascarpone i musimy wymieszać obydwa składniki.
Teraz podwijamy rękawy i z naszej masy formujemy kule.
Tak ułożone kule odstawiamy do zamrażalnika na ok. 0,5 h.
W wolnym czasie łamiemy czekoladę na kawałki, a następnie rozpuszczamy ją.
UWAGA!!! Uważajcie na czekoladożerców 🙂
Po wyjęciu kul z zamrażalnika maczamy je w roztopionej czekoladzie i szybko posypujemy wiórkami żeby się przykleiły. Dzieci również mogą wykonywać te czynności, ponieważ ciastka są zimne a tym samym szybko chłodzą polewę.
A oto i one śnieżne kule:
Smacznego 🙂
Kiedy nie ma wkoło nas śniegu można zrobić śnieżne kule, które z pewnością ochłodzą temperaturę w cudowny sposób. Napiszcie w komentarzach jak Wam smakowały 🙂
↓ aby być na bieżąco ↓
A może coś dla Mam...? 🙂
