Domowy chlebek

Tytuł dzisiejszego posta zdradza wszystko.

Jeśli chcecie poznać prosty i łatwy przepis do wykonania z dziećmi zapraszam do lektury.

Przygotujcie:

  • 0,5 kg mąki,
  • paczkę suchych drożdży (7-8 g),
  • 3560 ml wody,
  • szczyptę soli,
  • opcjonalnie ziarna,
  • miskę,
  • drewnianą łyżkę,
  • lnianą ściereczkę,
  • foremkę,
  • papier do pieczenia.

Do miski wsypujemy mąkę. Ja użyłam zmieszanych trzech rodzajów, mianowicie: kukurydzianą, orkiszową i razową. Łącznie było ich pół kilograma. Nie za każdym razem musicie piec tylko chleb pszenny.

IMG_20170124_152934449

IMG_20170124_153010772

Dodajemy drożdże i sól.

IMG_20170124_153058887

IMG_20170124_153141063

Wodę delikatnie podgrzewamy. Ma ona być letnia i wlewamy do pozostałych składników.

IMG_20170124_153501270

Jak widzicie zrobiło się dość kolorowo. Do swojego pieczywa dodałam: siemię lniane, ziarna chia, otręby.

Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką.

IMG_20170124_154231738

IMG_20170124_154444569

Przekładamy do formy i…

IMG_20170124_154539624

IMG_20170124_154706326

przykrywamy ściereczką. Chlebek powinien spędzić około godziny pod przykryciem, by wyrósł.

IMG_20170124_154729192

IMG_20170124_154739268

Teraz godzina w 200 stopniach.

IMG_20170124_165651789

Smacznego!!! Najlepszy jest cieplutki z masłem 🙂

Do chlebka możecie używać różnych mąk i ziaren, dzięki czemu będzie niepowtarzalny. A ten smak, nie równa się najdroższemu bochenkowi ze sklepu.

Nie zrażajcie się po pierwszej nieudanej próbie wypieku. Mnie wyszedł za trzecim razem. Jak mawiają do 3 razy sztuka. Jak wyjdzie będziecie mogły sprawdzić z pociechami czy miałam rację.

IMG_20170124_180719531


Zapraszam do KOMENTOWANIA
POLUB uczacinaczej.pl na FB
↓ aby być na bieżąco ↓

A może coś dla Mam...? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *